Club Natació Terrassa

Equip de waterpolo (amb casquet negre) del Club Natació Terrassa jugant la final de la Copa del Rei del 2007

Club Natació Terrassa

Club poliesportiu de Terrassa.

Fundat l’any 1932, la seva activitat principal és la natació i el waterpolo. Un dels fundadors del club i nedador destacat fou Joaquim Morera. El 1933 organitzà el primer trofeu del club, el trofeu de natació Mare Nostrum. Acabada la Guerra Civil, organitzà el Campionat de Catalunya de natació (1941), tot i que el club no adquirí gran rellevància fins a la dècada de 1950. Un dels primers èxits fou l’organització d’un festival gimnàstic l’any 1956, on tingué presència Joaquim Blume. El 1959 inaugurà la piscina descoberta i el 1963 la piscina coberta, inauguració que coincidí amb l’organització del Campionat d’Espanya d’hivern. Posteriorment, el 1998, inaugurà una nova piscina coberta, i la temporada 2007-08 organitzà el Campionat d’Espanya d’estiu. El primer nedador olímpic fou Antoni Codina, que participà en els Jocs Olímpics de Tòquio (1964). Dues de les seves nedadores més destacades foren les olímpiques Natàlia Mas i Laura Roca, que guanyaren nombroses proves de diferents edicions del Campionat d’Espanya. També participaren en uns Jocs Olímpics nedadors com Cristina Rey, Pau Marc Muñoz o Carles Millera.

La secció de waterpolo començà a prendre rellevància quan l’any 1948 el club organitzà la fase final del Campionat d’Espanya. Fou subcampió de la lliga espanyola l’any 1967, i la temporada 1997-98 es proclamà campió de grup de primera divisió i ascendí a la divisió d’honor. La temporada 2006-07 fou de nou subcampió de la divisió d’honor, i també de la Copa del Rei, competició de la qual organitzà diverses finals. Posteriorment participà en la Copa LEN i en l’Eurolliga. Alguns jugadors que formaren part de la selecció espanyola en uns Jocs Olímpics foren Lluís Meya, Enric Guàrdia, Rafael Aguilar, Josep Lluís Morillo, Pedro García o Iván Gallego.

D’altra banda, la secció de pilota, en l’especialitat de mà, fou creada el 1935. Durant les dècades de 1950 i 1960 tingué pilotaris de rellevància. Norberto Rodríguez i Lucio García foren campions de Catalunya absoluts (1994).

El 1961 es creà la secció de frontennis, i a mitjan anys vuitanta s’inaugurà la seva escola de base. Participà en torneigs internacionals i guanyà un Campionat d’Espanya per equips i tres Campionats de Catalunya de frontennis. En aquest esport destacaren Jordi Bonet, José González, Pablo Salvador, Sergio Granados i Xavi Santander.

L’any 1974 es creà la secció de judo, que fou impulsada el 1995 per Paco Berenguer, pioner del judo a Terrassa, qui també oferí la formació de karate. Els membres de la secció participen en competicions estatals i en alguna competició internacional.

La secció que aparegué següent fou la d’atletisme, creada l’any 1982. Practica principalment les especialitats de fons i mig fons. El colombià Jose Vicente Muñoz Montenegro aconseguí tres subcampionats d’Espanya de marató. El 1992 inaugurà l’escola d’atletisme i des del 1987 el club organitza la Pujada a Montserrat – Memorial Ramon Bonet.

La secció de triatló fou creada l’any 1991. Destacaren Jordi Diaz i Xavi Cid, que participaren en el Campionat del Món de triatló (1994). D’altra banda, Jordi Elíes, Lluís Aguilar i Santi Novellón foren campions d’Espanya per equips amb Catalunya. El 1996 organitzà el primer doble triatló.

La secció de basquetbol també fou creada el 1991, a través de la integració del Club Bàsquet Femení Terrassa. L’equip femení pujà a primera divisió B en quatre ocasions, amb l’aportació destacada de Rosa Maria Pérez Triviño. L’equip masculí juga habitualment a la primera catalana o a la Copa Catalunya.

També el 1991 nasqué la secció de futbol, i el 1994 s’inaugurà l’escola de base. El primer equip juga en categories territorials.

El 1992 es creà la secció de patinatge, que des del 1995 organitza un festival de patinatge artístic. La seva patinadora més destacada és Alba Pérez, campiona del món i d’Europa en diverses ocasions. Altres seccions són la de futbet (1967), excursionisme (1989), pàdel (2001) i hoquei sobre herba (2006). Les seves instal·lacions tenen una superfície de 43.000 m² i es troben situades a l’Àrea Olímpica de Terrassa.

La patinadora Alba Pérez, del Club Natació Terrassa

Reial Federació Espanyola de Patinatge