futbol platja

Futbol

El futbol platja es començà a practicar al Brasil i arribà a Catalunya en la dècada de 1980

NET EC

Especialitat de futbol que es practica sobre sorra de platja, en el qual dos equips de cinc jugadors (quatre de camp i un porter)

tenen per objectiu marcar el màxim de gols possibles a la porteria contrària. Les dimensions del camp són aproximadament de 36 × 27 m i els partits es divideixen en tres parts de dotze minuts.

Conegut en anglès com beach soccer, es començà a practicar a les platges del Brasil. El 1992 els membres fundadors de la Beach Soccer Worldwide (BSWW) redactaren el primer reglament i organitzaren un torneig pilot a Los Angeles. L’any següent es jugà la primera competició oficial a Miami Beach, en la qual participaren els equips dels Estats Units, el Brasil, l’Argentina i Itàlia. El 1995 es disputà al Brasil el primer Campionat del Món de futbol platja. L’èxit del torneig motivà la creació del Pro Beach Soccer Tour, gira professional que el 1996 recorregué Europa, Àsia i els Estats Units. El 1998 es creà la Lliga Europea Professional de Futbol Platja, coneguda també com Euro BS League. El 2001 es fusionaren els dos grans promotors de futbol platja del món i constituïren la BSWW, unificant així les competicions d’aquest esport. A partir del 2005 la FIFA entrà a formar part de l’estructura organitzativa del futbol platja en l’àmbit mundial. La presència de destacats jugadors de futbol com Eric Cantona, Julio Salinas, Míchel, Romario, Júnior o Zico en diversos equips, despertà l’interès d’aquest esport entre el públic. El Brasil és el país amb més títols mundials, però també en destaquen altres com Portugal, França, Espanya, Itàlia, Rússia o l’Uruguai.

A Catalunya el futbol platja agafà embranzida durant la dècada de 1990, tot i que ja es practicava en la dècada anterior. Alguns dels torneigs d’estiu més destacats, molts dels quals organitzats a partir de l’inici del 2000, són el torneig de futbol platja Eduard Manchón de Coma-ruga, el de Salou, el de la Vila de Roses, el Ciutat de Vilanova, el de Tossa de Mar, l’Obert Vila de Blanes o el Circuit Futbol Platja Català Enjoy Beachsoccer. El 1996 la Beach Soccer Company establí la seva seu d’Europa a Barcelona i organitzà la primera gira europea de futbol platja. El mateix any l’Associació de Promoció de Futbol-Platja, amb Ladislau Kubala com a membre honorífic, organitzà la primera Copa Catalunya de futbol platja. En l’edició del 1998 i el 1999 hi participaren més de 500 jugadors. El 2008 es creà la Beach Soccer Catalunya, amb seu a Sitges, per promo-cionar el futbol platja català. L’any 2009 la Federació Catalana de Futbol (FCF) configurà la selecció catalana de futbol platja, que participà en la primera edició del Campionat d’Espanya de seleccions autonòmiques. El seleccionador català fou Roberto Bonano i destacà en l’equip la presència de Lluís Carreras. El 2010 es constituí oficialment el comitè de futbol platja de la FCF, presidit per Raül Sus, que organitzà les primeres edicions oficials de la Lliga i la Copa Catalunya. Quant als equips, cal destacar el Harry’s Bar, que fou subcampió d’Espanya (2010), o el Xiri’s Torredembarra, campió de Catalunya (2011). D’altra banda, l’equip masculí del FC Barcelona participà al Mundialet de clubs de la modalitat els anys 2011 i 2012. A les seves files hi juga Ramiro Amarelle, considerat un dels millors jugadors de futbol platja del món. Una altra figura rellevant del futbol platja català és Joan Cuscó, vicepresident de la BSWW i membre de la comissió de futbol platja de la FIFA.