hoquei subaquàtic

Hoquei

L’hoquei subaquàtic es practica al fons d’una piscina

FECDAS

Esport practicat en apnea al fons d’una piscina en què dos equips de sis jugadors es disputen un disc de plom mitjançant un estic.

L’objectiu del joc és marcar el màxim de gols possibles a la porteria contrària fent lliscar el disc pel fons de la piscina. Els jugadors passen la major part del temps sota l’aigua i van equipats amb ulleres, tub respirador, aletes, guants i estic. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtos. També conegut com hockey sub, nasqué el 1954 a Portsmouth (Gran Bretanya). Fou inventat per Alan Blake, del Southsea Sub-Aqua Club, que impulsà aquell nou esport per mantenir l’activitat dels membres del seu club durant l’hivern. Originalment rebé el nom d’octopush, es practicava amb bombolles d’aire comprimit i s’utilitzava un estic d’hoquei sobre gel. La primera competició tingué lloc el 1955 entre el Southsea, el Bournemouth i el Brighton. Durant la dècada de 1960 s’estengué per tot el món i la normativa es modificà substancialment per l’acció dels Estats Units i el Canadà. El 1962 el Vanquatics Scuba Club canadenc fou un dels primers a practicar-lo. El primer Campionat del Món tingué lloc a Vancouver el 1980, organitzat per la Confederació Mundial d’Activitats Subaquàtiques (CMAS). El 2006 la secció d’hoquei subaquàtic del CMAS s’escindí i creà la World Aquachallenge Association (WAA), que començà a organitzar un Campionat del Món paral·lel. És molt popular als Estats Units, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Sud-àfrica, i en països europeus com el Regne Unit, França o Holanda.

A Catalunya es començà a practicar el 1995, gràcies a l’impuls de Lauren Alquier, jugador de la selecció francesa instal·lat a Barcelona que difongué l’esport per tot l’Estat per mitjà del Club Immersió Biologia (CIB). La temporada 1996-97 la Facultat de Biologia de Barcelona n’organitzà el primer curs. Al mateix temps el CIB muntà un equip masculí i un altre de femení, que competiren com a selecció espanyola al Campionat d’Europa (1997). També participaren al Torneig de Tolosa, a la Copa Interregional d’Andorra i al Torneig Intermediterrani de Marsella. Fins la temporada 2001-02 la selecció espanyola estava composta exclusivament per jugadors de l’equip de Barcelona. Posteriorment la selecció estatal continuà nodrint-se de jugadors catalans, tot i que en menor mesura. La selecció espanyola femenina guanyà la medalla de plata al Campionat d’Europa CMAS (2008). D’altra banda, la selecció catalana ha aconseguit nombroses victòries al Campionat d’Espanya per autonomies, tant en categoria masculina com femenina, i ha participat en diversos torneigs internacionals. Destaca la victòria aconseguida en la setena edició del Torneig dels Pirineus (2012). La Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) gestiona l’hoquei subaquàtic en l’àmbit català. El primer Campionat de Catalunya se celebrà el 2002, època que els equips catalans dominaven el Campionat d’Espanya. L’any 2011 a Catalunya hi havia vuit clubs: el Grup Submarinista Barcelona (GSB), els Intrèpids Seitons del Barcelonès (ISB), el SES–Tarraco, el Minisub Figueres, el CAS Català, el Mola Mola de Blanes, el Kokimuxu Hoqueisub i les Anxovetes de l’Empordà (de l’Orca Diving de l’Escala). Aquell mateix any el GSB guanyà la medalla de bronze al Campionat d’Europa de clubs (2011). Des del 1999 s’organitza l’Obert Internacional de Barcelona, que s’ha disputat a Barcelona i també en altres ciutats catalanes, com Sabadell i Sant Adrià de Besòs.