kàrting

Automobilisme

Especialitat d’automobilisme creada als anys cinquanta a les bases militars nord-americanes, en dotar de motors uns petits carretons que van donar origen als vehicles coneguts com go-karts.

Els karts esdevingueren vehicles de competició, creats com a xassís independents amb motor i rodes de motocicleta, amb una reglamentació i circuits propis. Estan regulats per la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), que els reconeix com la fórmula d’iniciació a l’automobilisme.

Arribà a Catalunya als anys seixanta, de la mà de Josep Maria Güell i Pepe Pérez, que en construïren els dos primers exemplars. Al maig del 1960, a la barcelonina avinguda de Maria Cristina, es feu la primera cursa, que constava de diverses mànegues de diferents categories. La cursa més important fou guanyada per Jaume Samsó. L’èxit d’aquella cursa impulsà la creació de clubs i organitzadors, entre els quals destacà el Karting Club Pedralbes i l’organització de curses a Montjuïc i també a la part alta de la Diagonal de Barcelona. L’any 1963 es creà la primera Comissió Catalana de Kàrting, òrgan que depenia de la Federació Catalana d’Automobilisme, per a controlar i impulsar la creació dels primers Campionats de Catalunya en les seves diverses categories. Durant la dècada de 1970, el kàrting es consolidà amb pilots com Jordi Fuentes, Josep i Manel Traver, Josep Maria Cierco, Jaume Ampurdanés i Francesc Balagué. Però el fet cabdal fou l’aparició d’una fàbrica de xassís i motors a Terrassa, impulsada per Miquel Tapias, que permeté disposar de vehicles adequats i assequibles. Al mateix temps, els karts eren vehicles aptes per a ser llogats per a esbarjo. La primera pista de kàrting fou la de Viladecans, seguida per d’altres al Vendrell, Empuriabrava, Terrassa, l’Escala, Cambrils, Lleida i Sils. Aquestes pistes s’han anat concentrant en el lloguer, però també disposen de departaments de competició, amb equips, serveis i assistència mecànica a les curses. Algunes es convertiren en importadors de material de competició. Això també provocà la creació de tallers i l’aparició de mecànics especialitzats en kàrting. Amb els anys, Catalunya es dotà d’una ferma estructura esportiva, com demostra la consecució dels set primers títols de l’Inter Regions de l’equip català durant els anys vuitanta, de la qual sorgiren pilots internacionals com Fernando Alonso, els germans Gené, Pedro de la Rosa, Fermí Vélez, Jaume Alguersuari, Dani Clos o Miquel Molina.