Jordi Mir i Parache

(Tremp, Pallars Jussà, 3 de maig de 1935)

Escriptor, excursionista i activista cultural.

El 1950, anà a viure amb la seva família a Barcelona, on ha residit i ha treballat, tot i que ha mantingut forts vincles amb la seva ciutat natal. Ha pres part en nombroses activitats cíviques i culturals, entre les quals com a professor de català i com a membre d’Òmnium Cultural, de la junta directiva de la qual ha estat membre.

Molt introduït en l’excursionisme ha publicat nombrosos llibres d’excursionisme, entre els quals destaquen El noms de lloc de Tremp i els seus agregats, que el 1966 guanyà el premi Eduard Brossa de la Societat Catalana de Geografia, de la qual ha estat membre durant molts anys, Indrets de Catalunya (1981), Montserrat: itineraris des del santuari (1999), Setanta-cinc postals trempolines (1991) i Diccionari d’esports de muntanya (1998, amb Carles Albesa). És coautor del Diccionari d’esports de muntanya (1998) amb Carles Albesa.

Estudiós de la vida i l’obra de Pompeu Fabra, ha publicat Memòria de Pompeu Fabra: 50 testimonis contemporanis (1999) i dirigeix, amb Joan Solà, l’edició de l’ Obra Completa de Pompeu Fabra, la publicació de la qual s’inicià l’any 2008. Ha publicat també Apunts d’un ciutadà (1998), recull que aplegà els textos que escriví per al programa L’indret de la memòria, de TV3 (1996-97). Col·laborador de les revistes juvenils Tretzevents i Cavall Fort i en publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i del Centre d’Agermanament Occitano-Català. Ha estat guardonat amb el Premi Jaume I d’actuació cívica (1985) i amb la Creu de Sant Jordi (2000).