Els Bastinos

Etiqueta de Bastinos editors. Els Bastinos són una bona representació del que foren els llibreters editors.

Els Bastinos són uns bons representants del que foren els llibreters-editors. Una família de menestrals barcelonins que, sense un gran volum de vendes, ocupen tot el que és el procés de fabricació del llibre: la impressió, l’enquadernació, l’edició i la venda.

Joan Bastinos i Coll va néixer a Barcelona l’any 1816. Va entrar com a aprenent a la llibreria-impremta que tenia Ignasi Estivill al carrer de la Bòria. D’allí passà a casa dels Brusi, on aprengué tot el que es relacionava amb la litografia, que el seu titular acabava d’introduir. Es va casar amb l’Esperanceta Estivill, filla del seu antic empresari, la qual el 1852 va heretar la llibreria i el negoci d’enquadernació a la mort del seu pare.

Joan Bastinos s’havia guanyat un prestigi com a enquadernador, una feina ben poc industrial i molt artesana. Ara es convertí en llibreter. El 1852, el matrimoni obrí la seva llibreria al carrer de la Boqueria, davant del carrer de Banys Nous.

Vuit anys després, el 1860, els Bastinos començaren la tasca editorial. La seva especialitat eren els llibres de primer ensenyament, tots en castellà, com era de rigor en aquella segona part del segle XIX. El negoci els va funcionar bé. Sempre amb el doble suport de la llibreria i l’editorial.

Joan Bastinos es va fer un nom a la ciutat. Votava el partit conservador, però no ocupà mai cap càrrec polític. Fou president de l’Associació de Pessebristes i un gran afeccionat a la música. Va ser membre actiu durant molts anys de la Comissió d’Obres del Liceu de Barcelona.

Joan Bastinos i Coll incorporà aviat a l’empresa el seu fill Antoni Joan (1862). La societat es dirà ara Joan Bastinos i Fill. El 1876 es dirà Joan i Antoni Bastinos; és evident que el pare s’està retirant i dóna pas al seu fill. Morirà el 1893.

Antoni Joan Bastinos va desenvolupar el negoci editorial i canvià de lloc la llibreria, dos moviments que eren clarament dos símbols de modernització. Com a llibreter, el 1886 tancà la vella botiga al carrer de la Boqueria i n’obrí una altra al carrer de Pelai, abocada a l’Eixample, en construcció.

Com a editor, Antoni Joan Bastinos mantingué el catàleg d’obres de primer ensenyament, però l’amplià extraordinàriament. El comú denominador de les seves obres, que van des dels llibres de comptabilitat fins als llibres de viatges, és, però, la pedagogia i la cultura general.

A diferència del seu pare, Antoni Joan Bastinos milità activament en el partit conservador. En representació seva, va ser regidor de l’ajuntament de Barcelona diverses vegades durant la darrera dècada del segle XIX i els primers anys del XX.

Antoni Joan Bastinos va vendre la llibreria i el negoci editorial el 1907. Tenia aleshores setanta anys. Però va mantenir una certa activitat. L’any 1909 presidí la primera Assemblea d’Editors i Llibreters, a nivell estatal, que se celebrà a Barcelona. Va morir el 1927 als noranta anys.

La llibreria i l’editorial van continuar. L’editorial només fins l’any 1917. La llibreria passarà el 1927 a mans del també llibreter Josep Bosch i Oliveró, que la mantindrà molts anys amb el seu nom original.

Bibliografia

  • A. Duran i Sanpere, Centenario de la Librería Bastinos (1852-1952), Josep Bosch, llibreter, Barcelona 1952.