Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears

Institució fundada a Barcelona l’any 1878 per fusió d’El Laboratorio, entitat creada el 1872 per uns estudiants disconformes amb l’ensenyament retòric rebut a la facultat de medicina (entre els quals hi havia Josep A. Barraquer i Salvador Cardenal), i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, fundada el 1877, entre d’altres, per Jaume Pi i Sunyer.

La seva denominació inicial fou la d'Academia y Laboratorio de Ciencias Médicas de Cataluña, i el seu primer president fou Lluís Góngora. En una etapa inicial, quan els laboratoris de la ciutat eren pràcticament inexistents, dedicà una atenció preferent a tasques experimentals (cursos de bacteriologia, d’histologia, etc.); des del 1927 foren abandonats gradualment els laboratoris i hom procurà un engrandiment de la biblioteca, que ha arribat als 80.000 volums i a les 500 revistes. El mateix any de la fundació inicià la publicació dels Anales de la Academia y Laboratorio de Ciencias Médicas de Cataluña; n'aparegueren 14 números. L’any 1907 inicià la publicació d’uns Annals, òrgans de l’acadèmia, que en el curs del temps i fins a l’actualitat han sofert modificacions en la llengua emprada i en llur títol. L’entitat canvià l’any 1939 el nom d'Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya pel d'Academia de Ciencias Médicas; l’any 1967 adoptà la seva denominació actual.

Per un suggeriment de Manuel Salvat i Espasa i Enric Ribas i Ribas, promogué la celebració del Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana el 1913 (Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana), presidit per Miquel A.Fargas. L’any 1915 fou creat dins l’acadèmia l’Agrupament Escolar (actualment anomenat Joventuts Mèdiques de Catalunya i Balears), destinat a facilitar bosses d’estudi, a organitzar cursets d’ampliació, cursos d’idiomes, etc. Entre d’altres publicacions cal esmentar les dues edicions del Vocabulari mèdic (1974 i 1979), la col·lecció “Monografies Mèdiques” (des del 1969), l'Índex farmacològic (1980 i 1984) i, el 1990, un Diccionari Enciclopèdic de Medicina.

L’entitat tenia a mitjan anys noranta uns 10.000 socis; hi ha seccions filials a diverses poblacions de les terres catalanes i consta de més de 50 associacions especialitzades.