Altet

Poble del municipi de Tàrrega (Urgell), situat a 356 m alt., al SW de la Figuerosa, entre el turó del castell d’Altet i el reguer que desguassa a l’anomenat pla de Tàrrega, vora la carretera d’aquesta ciutat a Ponts.

La forma concèntrica del nucli actual fa pensar en una disposició emmurallada, amb possibles portals al carrer de Baix i al del Centre, vers l’actual plaça de l’Església; un altre carrer antic és el del Forn. A la segona meitat del segle XVIII s’obrí el carrer Major i es construí l’església parroquial de Sant Pere el 1792, com també moltes cases de prop seu. Al segle XIX el poble cresqué considerablement i es construïren moltes de les cases perifèriques del carrer de Baix, del de la Font, del Raval de les Eres, del carrer de Dalt i del Roser. Avui, els carrers de l’antic nucli mantenen el seu origen medieval i hi ha un parell de passos coberts. Fins el 1936 es conservà davant la porta de l’església una creu de terme, les pedres de la qual es poden identificar avui entre les de la paret que separa el pla de l’Església de la plaça Major. La festa major se celebra el primer cap de setmana de setembre.

L’església era ja documentada el 1099 en l’acta de consagració de l’església de Guissona. Al s. XVII, la senyoria del lloc pertanyia als Erill, barons de l’Albi i de Cervià. Fins el 1969 Altet va pertànyer a l’antic municipi de la Figuerosa.