Vida i obra
Substituí sempre el cognom real Boloç per l’apel·latiu Amorós. Domiciliat a Barcelona almenys des del febrer del 1498, hom el troba treballant amb Diego Gumiel i, posteriorment, amb Joan Luschner, fins que el 1507 publicà el primer llibre amb el seu nom al colofó: el Vocabulari llatí-català de Nebrija. A la col·laboració amb Luscher pertany l’edició comentada dels usatges de Jaume Marquilles (1505), on és visible la introducció d’elements tipogràfics francesos.
Entre la seva nombrosa producció figuren moltes edicions de llibres de consum, però sobretot fou el tipògraf d’elecció per a algunes de les obres més significatives de la Barcelona dels primers decennis del segle XVI: Llull, Eiximenis i Tomic, com també les importants edicions d’Ausiàs Marc del 1543 i el 1545, entre els catalans; i Nebrija, La Celestina i la famosa edició de les poesies de Boscà i Garcilaso (1543), entre els castellans. Els seus llibres mostren l’evolució des de l’estil incunable fins al renaixentista, tot introduint elements tipogràfics francesos.
El seu fill Joan Carles Amorós (mort el 1550) treballà un quant temps a la impremta del seu pare.
Bibliografia
- Millares Carlo, A. (1982): “La imprenta en Barcelona en el siglo XVI”, dins Historia de la imprenta hispana. Madrid, Editora Nacional, p. 540-567.
- Soberanas, A.-J. (1977): “Les edicions catalanes del Diccionari de Nebrija”, dins Diversos Autors: Actes del Quart Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Barcelona, PAM, p. 141-203.
- Soberanas, A.-J. (1983): “La edición barcelonesa de 1511 de las Introductiones latinae de Nebrija”, dins Homenaje a José Manuel Blecua ofrecido por sus discípulos, colegas y amigos. Madrid, Gredos, p. 647-655.