i Arenys de Lledó | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Arenys de Lledó

Nom oficial del municipi d’Arens de Lledó
Municipi
Franja de Ponent
Nom oficial del municipi d’Arens de Lledó
Arenys de Lledó
© Fototeca.cat
Municipi del Matarranya, al límit amb la Terra Alta, de la qual és separat pel riu d’Algars; el barranc de Vallrovira forma el límit occidental del terme.
Població: 
227 h
[2006]
Extensió: 
34 km2

Hi ha 1.020 ha d’erms, carrascars i brolla, i unes 1.035 ha de pi blanc disseminat pel terme. El secà és dedicat al conreu de cereals (268 ha), d’oliveres (746 ha), de vinya (208 ha) i d’ametllers (114 ha, en recessió). Unes 22 ha són de regadiu (patates, llegums, hortalisses), que aprofita l’aigua del riu i del subsol. Les terres de conreu, ben repartides, són explotades el 77% pels propietaris i la resta per parcers. Predomina el bestiar oví, cabrú i porcí. Hom elabora oli i vi (de 15 a 17°) que són venuts als majoristes de la regió. Una petita central hidroelèctrica aprofita l’energia del riu. La població, que el 1900 comptava 762 h, ha anat minvant.

El poble (271 h agl [1991], aringols; 381 m alt) es troba sobre un turó tocant al riu d’Algars. L’església parroquial de Santa Maria és gòtica. Al sector de ponent del terme, prop de Calaceit, hi ha el petit santuari de Sant Hipòlit o Sant Pol.

Col·laboració: 
PBA
Llegir més...