el Centenar de la Ploma

Milícia urbana permanent de la ciutat de València creada per Pere III de Catalunya-Aragó el 3 de juny de 1365 durant la guerra contra Castella.

Era formada per una companyia de cent ballesters; el 1371 es constituí en confraria sota l’advocació de sant Jordi. Tenia per missió la custòdia de la senyera de València, tant a les desfilades ciutadanes com en les missions guerreres. La majoria dels seus membres eren menestrals. S'agrupaven en denes, al comandament d’un cap de dena, tots ells capitanejats pel justícia o cort de València. Les despeses anaven a càrrec de la ciutat. Vestien una peça de tela, amb sobrevesta blanca amb dues creus vermelles damunt una cota de malla, i duien una ploma d’ornament al casc. Aquest cos s’extingí amb l’abolició de furs i privilegis per Felip V de Castella (1711).

La milícia encarregà el retaule del Centenar de la Ploma, pintat entre el 1400 i el 1405 per Andreu Marçal de Sax, que representa la batalla del Puig del 1238. Aquesta obra gòtica es perdé en instaurar-se el règim borbònic. Retrobada al segle XVIII a París, el 1864 fou adquirida pel South Kensington Museum (actual Victoria and Albert Museum) de Londres, on és exposat. El 2018 el museu britànic acordà amb la Generalitat Valenciana el trasllat de l’obra a València per a restaurar-ne la predel·la durant l’any 2019.