Comunitat Europea d’Energia Atòmica

EURATOM (sigla, en)
European Atomic Energy Community (en)

Organització creada pel Tractat de Roma (1957) amb l’objectiu d’establir un mercat comú de productes nuclears i promoure el desenvolupament de les indústries d’aplicacions pacífiques de l’energia nuclear, integrada posteriorment en la Unió Europea.

Amb seu a Brussel·les, entrà en vigor el 1959. El 1960 creà l’agència de subministrament de l’EURATOM, destinada a crear un mercat regular i equitatiu del combustible i l’energia nuclears per als estats membres.

Creada simultàniament a la CECA i la CEE, organitzacions a les quals restà vinculada orgànicament el 1967 i amb els mateixos membres, fins el 1965, disposava d’òrgans propis de govern (Consell de Ministres i Comissió).

Per compte de la Unió Europea, des dels anys vuitanta l’EURATOM és la principal impulsora del projecte internacional ITER, l’intent més ambiciós de desenvolupar una tecnologia per al subministrament d’energia mitjançant la fusió nuclear.

Cada estat membre en controla els programes, les produccions i les inversions, i l’organització monopolitza la utilització de matèries fissionables.