el Fai

Saltant del Rossinyol, al costat del priorat de Sant Miquel (Moianès)

© C.I.C. - Moià

Indret de la comarca del Moianès, al límit amb el Vallès Oriental, on conflueixen, després de dos saltants espectaculars, la riera de Tenes i el Rossinyol, que constitueix la capçalera de la vall de Riells o de Sant Miquel.

Dominen el paisatge altituds de 669 m (SW), 705 m (NNW) i 763 m (ESE), però el desnivell de la vall resultant és d’uns 200 m per ambdós vessants, amb una inclinació mitjana de 57°. La major part de les fonts són d’origen càrstic, i les toves calcàries del Tries són foradades per l’aigua, que hi forma les coves on s’assenta el priorat del Fai, al costat del qual cau el salt d’aigua del Rossinyol, el més espectacular de la conca del Besòs.

El nom del santuari, Sant Miquel del Fai, designa popularment tota la zona circumdant, de gran interès paisatgístic per les seves coves, avencs, penya-segats i tolls que ressegueixen el congost, elements que l’han convertit en un centre d’atracció turística. Hom hi construí una central hidroelèctrica.

Forma part de l’espai d’interès natural dels cingles de Bertí des del 1992 i de la Xarxa Natura 2000. La zona ocupa una finca de 70,5 ha dels municipis de Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental), Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) i Sant Quirze Safaja (Moianès), que el 1990 fou adquirida per una empresa de lleure que hi organitza activitats i esdeveniments diversos i en gestionava la conservació. L’any 2017 la Diputació de Barcelona comprà la finca amb l’objectiu de convertir-la en un espai obert visitable i dur-hi a terme treballs de restauració natural i del patrimoni.