Jesús

raval de Jesús, raval de Sant Benet

La torre d'en Pinyol o del Prior, prop de Jesús (Baix Ebre)

© Fototeca.cat

Entitat municipal descentralitzada, des del juny del 1994, del municipi de Tortosa (Baix Ebre).

Nascut com a barri de Tortosa a la partida rural de Sant Bernabé, és situat a la dreta de l’Ebre, 2 km al NW de la ciutat. Sorgí al voltant d'un convent de franciscans que hi fou fundat l'any 1429 amb el nom de convent de Jesús (d'on deriva el del poble). L'església del convent, que fou reedificada a la segona meitat del segle XVIII, és l'actual església parroquial de Sant Francesc, d'estructura barroca i ornamentació rococó a les voltes de les tres naus i a la cúpula central. El claustre del convent de Sant Francesc, tocant a la parròquia, és a l'interior de l'antic Col·legi de la Immaculada. Església i claustre són al barri que hom anomena la Raval Vella, d'illes irregulars i carrers estrets. La Raval Nova, en canvi, a la zona més alta, té illes més curtes i carrers més amples i sembla que es començà a edificar vers la primeria del segle XIX. Ja a la primeria del segle XX Miralles Messeguer diu que la Raval de Jesús era formada per la unió de les ravals de Sant Bernabé i de Sant Benet.

Barri de Tortosa (Baix Ebre), situat a la dreta de l’Ebre, 2 km al NW de la ciutat.

La població es dedica principalment a l'agricultura i a les granges avícoles, tot i que hi ha un bon nombre de petits tallers de serveis.

A la Raval hi ha també la Casa Museu d'Enric d'Ossó, fundador, el 1876, de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. El noviciat de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, però, és en un edifici del 1900 bastit per Manuel Vaquer. Hi ha, també, el noviciat de Nostra Senyora de la Consolació, autoritzat el 1858, on destaca la capella, neoromànica, decorada amb pintures de Josep Artigas, i el convent de les Carmelites Descalces, fundat el 1877, amb una església de l'època, neomedieval. Una institució important de la Raval de Jesús és l'Hospital de la Santa Creu, antiga casa de beneficència fundada per ordre reial el 1796.

Prop del poble actual de la Raval de Jesús hi havia els molins del Comte, datats ja el 1162, que encara existien al segle XIX com a molins fariners propietat del capítol de la catedral (pels tres molins hom pagà una forta quantitat quan foren desamortitzats el 1842). A ponent, més amunt del fossar, hi ha l'ermita de Sant Gregori dels Molins (dita popularment de Sant Bernabé), a la qual s'accedeix pel camí dels Molins del Comte, de planta rectangular i coberta força elevada de dos vessants; documentada des del 1347, fou cedida als franciscans el 1440, però l'edifici actual sembla d'època barroca.

A tramuntana de la Raval de Jesús, molt propera, hi ha la torre d'en Pinyol o del Prior, conjunt d'edificacions amb una torre medieval quadrada reforçada a la part superior per matacans emmerletats. A la mateixa partida hi ha la torre d'en Corder, que sembla que existia ja en època ibèrica; la construcció actual és de planta quadrada, no conserva els merlets i la porta és de mig punt, adovellada.

Per Nadal s'organitza un Pessebre Vivent i al nucli antic se celebra una fira d'objectes nadalencs. Les festes s'acaben amb la cavalcada de Reis, organitzada per la comissió de festes municipal.