Memorias para ayudar a formar un diccionario crítico de los escritores catalanes, y dar alguna idea de la antigua y moderna literatura de Catalunya

Repertori alfabètic i biobibliogràfic dels escriptors nascuts al Principat de Catalunya o originaris del Principat de Catalunya fins al primer terç del s XIX.

Fou elaborat pels germans Ignasi i Fèlix Torres i Amat, partint, sobretot, dels materials de la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, de la d’El Escorial i de les reials de Madrid. Bàsicament, la redacció fou acabada el 1815 —quatre anys després de la mort d’Ignasi—. No fou publicada, però, fins el 1836, a instàncies de l’erudit Jaume Ripoll i Vilamajor, com a obra de Fèlix, aleshores bisbe d’Astorga, i fou precedida d’un interessant pròleg i d’uns Apuntes para una disertación sobre la lengua y la literatura catalana. Per encàrrec de Fèlix Torres, Joan Coromines redactà un Suplemento..., publicat a Burgos el 1849. És un dels texts fonamentals per a la història literària de Catalunya, i la seva utilitat perdura encara avui.