i Meritxell | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

Meritxell

El nou temple de Meritxell (1976), obra de Ricard Bofill
© Fototeca.cat
Poble i santuari marià de la parròquia de Canillo (Andorra), situat a 1 527 m alt damunt la riba esquerra de la Valira d’Encamp, aigua avall de Canillo.
Població: 
66 h
[2009]

La Mare de Déu de Meritxell fou proclamada patrona de les Valls d’Andorra el 24 d’octubre de 1873. A petició del bisbe Joan Benlloch, el 1914 el papa Pius X confirmà el patronatge de la Mare de Déu de Meritxell sobre el poble andorrà. La imatge, talla romànica del segle XII, considerada una de les més antigues dels Pirineus, desaparegué en l’incendi que, la nit del 8 al 9 de setembre de 1972, destruí completament el santuari (del segle XVI). El 1976 fou inaugurat un nou temple, obra de l’arquitecte Ricard Bofill.

Abans de l’aprovació de la Constitució d’Andorra (1993), la festa del 8 de setembre feia la funció de festa nacional, i reunia a Meritxell una nombrosa concurrència presidida pels representants dels coprínceps i per les autoritats, les quals, en els seus parlaments, feien públiques decisions importants sobre el govern i l’administració del país. Amb l’establiment del Dia Nacional d’Andorra, o Dia de la Constitució, el 14 de març, la celebració ha perdut aquest caràcter oficial i ha esdevingut una festivitat civicoreligiosa.

Data de revisió: 
2017-09-07
Llegir més...