Miró I de Rosselló

Miró I de Cerdanya
el Vell (snom.)
(?, ? — ?, 896)

Comte a Conflent (870?-896) i de Rosselló (878-896), fill del comte Sunifred I d’Urgell-Cerdanya i d’Ermessenda i germà de Guifré I el Pelós.

A la mort del comte Salomó (869-870) de Cerdanya-Urgell, Guifré I obtingué el govern d’aquests comtats; però al Conflent, pagus que havia estat també sota el domini de Salomó (encara que tradicionalment pertanyia al comtat de Rosselló), Miró exercí el govern d’una manera autònoma.

A partir del 876 inicià, ajudat pel seu germà Guifré, el clergue i monjo Sunifred i el vescomte Lindoí de Narbona, una guerra aferrissada contra el potent Bernat de Gòtia, marquès de Septimània, envaint i saquejant els comtats de Rosselló i Narbona. Severament reprès per aquesta feta pel papa Joan VIII, que en aquell temps era a França (878), conservà nogensmenys la totalitat del comtat de Rosselló com a conseqüència de la desgràcia de Bernat de Gòtia, rebel·lat contra Lluís II. Miró protegí el monestir d’Eixalada i, a la seva desaparició per un aiguat (878), el nou cenobi de Cuixà. Es casà amb Quíxol, de qui tingué una filla, Godlana, que es casà amb el comte Benció I d’Empúries.

A la mort de Miró, al començ del 896, el comtat de Rosselló passà, en part, reduït a la zona costanera, però amb la ciutat episcopal d’Elna, al seu gendre Benció. El seu nebot, el comte de Cerdanya Miró II el Jove —a la mort (897) del seu pare Guifré I el Pelós—, li succeí en el Vallespir, l’alt Rosselló, el Conflent, el Capcir i, probablement, la Fenolleda.