Miscel·lània Pasqual

Aplec manuscrit ordenat en vint volums, fet per Bartomeu Pasqual i Arrom.

Es conserva a l’Arxiu del Regne de Mallorca. Els volums són d’unes set-centes pàgines de mitjana, i, a més, hi ha una carpeta amb materials que havien de formar el volum XXI.

Contenen textos literaris molt diversos, dades i documents de tota mena, biografies, noticiaris, investigacions històriques i científiques i altres obres històriques senceres. En són exemple el volum desè, que és ocupat totalment pel Noticiari de Maties Munt, del segle XVIII; els volums compresos del dotze al quinze, que constitueixen els Anales de la Isla y Reyno de Mallorca de Guillem Terrassa dels segles XII al XIV; el setze conté una Crónica de Monte-Sión dels segles XVI i XVII i el disset, una Crónica de los Mínimos dels segles XVI al XVIII. La resta és un aplec de dades historicoculturals de diferents èpoques que fan una especial referència a Mallorca. 

La majoria de notícies i texts literaris són extrets d’altres miscel·lànies, sobretot de la Miscelánea erudita mayoricense de Joaquim M. Bover i de les Misceláneas historiales de Lluís de Villafranca. L’obra transcriví molta poesia mallorquina en català i en castellà, culta i popular (glosats, romanços, codolades i goigs), anònima i d’autors coneguts, com Josep de Togores i Sanglada, Guillem Roca i Seguí, Guillem Roca i Reus i el mencionat Bover. Hi copià, a més, una quarantena d’obres teatrals mallorquines i una de menorquina, dels segles XVII, XVIII i XIX, més d’una tercera part de les quals només s’han preservat en aquesta miscel·lània. Són entremesos còmics, comèdies profanes i misteris relatius al Nou Testament i a vides de sants, la majoria en català, anònims o de dramaturgs coneguts, com ara Sebastià Gelabert i Riera, Josep-Bartomeu Bosch i Sureda, Bartomeu Mestre i Barceló, Antoni Bisanyes i Josep Palet. A continuació dels textos copiats, hi solen constar les dades de les fonts, ja siguin els originals, còpies posteriors o altres miscel·lànies.