Picardia

Picardie (fr)

Regió històrica i antiga regió administrativa del N de França, entre l’Artois al N i l’E, l’Illa de França al S, la Normandia al SW i la Mànega a l’W.

De límits imprecisos i controvertits, és centrada per la gran plana picarda, de terrenys cretacis molt anivellats, amb aspecte uniforme i on les escasses elevacions no superen mai els 200 metres. Les valls, producte d’una erosió recent, representen un element diferenciat del paisatge, amb la seva forma de llarg corredor, emplenat per una espessa capa de torba. L’agricultura és molt racionalitzada, amb el blat, el moresc, la bleda-rave sucrera i les hortalisses com a productes principals. És força desenvolupada l’explotació ramadera, bovina i porcina, proveïdora de la propera regió parisenca. Els centres industrials (tèxtil, metal·lúrgica, agroalimentària) es concentren a les ciutats més importants, especialment Amiens, centre històric i principal aglomeració, i també a altres ciutats com ara Beauvais, Saint-Quentin, Soissons, Laon, Compiègne i Abbeville. La proximitat a París com a centre d’atracció n’ha limitat considerablement el creixement. Des del punt de vista lingüístic, dóna nom a una variant del francès parlat fins a la zona fronterera amb Bèlgica ( picard ).

Integrada a la Gàl·lia Bètica a l’època romana, més tard esdevingué dominada per diversos senyors feudals. Al segle XII hom hi creà diferents comunes, i Felip II de França la dividí (1185) en dues batllies, Amiens i Vermandois, que acostà progressivament al seu domini. Disputada per França a Anglaterra durant la guerra dels Cent Anys, aquella en cedí part al ducat de Borgonya (tractat d’Arràs, 1435; ratificat pel de Conflans, 1465); però la mort de Carles I de Borgonya (1477) i el segon tractat d’Arràs (1482) —entre Lluís XI de França i Maximilià I d’Àustria— incorporaren el país a la corona francesa. Pel tractat de Madrid (1526) restà com a territori fronterer entre França i els Països Baixos. El 1557 Felip II de Castella hi derrotà els francesos a Saint-Quentin, però pel tractat de Cateau-Cambrésis (1559) els retornà els punts ocupats. Escenari de guerra entre França i Castella, l’any 1654 passà definitivament a la primera. Durant la Primera Guerra Mundial hi tingué lloc la batalla del Somme (1916). El 1960 fou creada la regió administrativa de la Picardia, que, integrada pels departaments del Somme, Aisne i Oise amb capital a Amiens, fou vigent fins al gener del 2016, que es fusionà amb la regió administrativa de Nord-Pas-Calais i donà lloc a la d’Alts de França.