Associació de Mestres Rosa Sensat

Rosa Sensat

Institució dedicada a la formació de mestres fundada el 1965 amb el nom d’Escola de Mestres Rosa Sensat.

Els seus objectius són la consecució d’una escola democràtica i l’expressió d’opinions i criteris sobre la política i la realitat educatives, juntament amb el foment de la llengua catalana, a través de la formació, la millora i l’actualització pedagògiques dels professionals de l’educació. De la metodologia destaca el treball en equip i, de les activitats de l’associació, els cursos de formació continuada (especialment les Escoles d’Estiu), la publicació i l’edició de materials per a la difusió de pràctiques i teories pedagògiques, l’assessorament i la col·laboració amb organitzacions i institucions. Publica revistes especialitzades, entre les quals sobresurten Perspectiva Escolar (1974) i Infància (1980).

Creada bàsicament per un grup de mestres i dirigida per Marta Mata, recollí la tradició pedagògica catalana d’abans del 1936 adaptant-la a les circumstàncies del moment. Una de les mestres d’aquesta tradició, Rosa Sensat, donà nom a l’escola. En els inicis actuà al marge de l’ensenyament oficial de l’escola franquista, i la seva influència se circumscriví a algunes escoles privades de tendència renovadora. El 1970, amb l’aprovació de la Llei general d’educació del ministre Villar Palasí, que incorporava algunes reformes, començà a incidir en la formació de mestres, especialment a través de l’Escola Normal de la nova Universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta època obtingué el reconeixement com a centre privat de formació i assessorament pedagògics a través de la Fundació Artur Martorell.

Els darrers anys del franquisme, l’associació tingué un gran protagonisme en la formulació d’un sistema pedagògic alternatiu al del règim. L’any 1977, Coordinació Escolar, grup d’escoles integrat a Rosa Sensat, formà el Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública Catalana (CEPEC) juntament amb altres escoles. L’any 1982 la institució es constituí com a col·lectiu de mestres sota el nom actual. Ha rebut els premis Pablo Iglesias (1990), el Crítica Serra d’Or als millors llibres infantils (1998), el Reconeixement Infància 2009 del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, el Premi Catalunya d’Educació 2009 per l’Escola d’Estiu, la Creu de Sant Jordi (2010) i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2018).