i Sant Rafel del Maestrat | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Sant Rafel del Maestrat

SinònimSant Rafel del Riu
Municipi
Baix Maestrat
SinònimSant Rafel del Riu
Aspecte del poble de Sant Rafel del Maestrat
© CIC-Moià
Municipi del Baix Maestrat, situat en el sector septentrional de la comarca; és limitat al N en tota la seva llargària pel riu de la Sénia (a la vegada, límit del País Valencià), i al S pel barranc de la Barbeguera, afluent del riu Cérvol.
Població: 
546 h
[2009]
Extensió: 
21 km2

El terreny és pla i aprofitat en una gran part per a l’agricultura: 1 900 ha de secà (unes 1.700 de les quals són dedicades a oliveres) i 85 ha de regadiu. La superfície mitjana per explotació titular és de 15 ha, i totes les terres són treballades en règim d’explotació directa. El 62% de la població activa es dedica a l’agricultura, i el 20% a la indústria, amb desplaçament fora del poble la major part.

El poble (479 h agl [2006], sant-rafelins; 240 m alt.) és situat a l’extrem nord del terme, a la vora dreta del riu de la Sénia; a l’esquerra del riu, dins el terme d’Ulldecona (Montsià), s’ha desenvolupat el raval de Molincastell (o del Castell). L’existència de Sant Rafel procedeix de l’expansió agrària i demogràfica del s. XVIII, quan es posaren en conreu les terres incultes de la part septentrional del terme de Traïguera, al qual pertangué fins al tercer decenni del segle actual.

Col·laboració: 
JFMi
Llegir més...