i Seana | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Seana

Seana
© Fototeca.cat
Antic terme i barri del municipi de Bellpuig (Urgell), situat al N de la vila, entre les terres d’Anglesola, Barbens i Castellnou de Seana, drenat per la riera de la Coma.
Població: 
159 h
[2009]

Històricament, el lloc surt esmentat ja en el document de formació de la baronia de Bellpuig (1139). El 1180 Guillem d’Anglesola donà un alou en aquest terme als templers per a poder-hi fer llenya i portar-hi els ramats a pasturar. El 1378 hi havia 4 focs, de la baronia de Bellpuig, que mantingué la jurisdicció malgrat que es feren donacions a Poblet, als templers de Barbens i als premonstratesos de Sant Nicolau de Fondarella. La seva antiga església era dedicada a Sant Miquel (el 1399 era del deganat de Tàrrega) i a mitjan segle XV era ja destruïda. No queda tampoc cap rastre del castell de Seana, que al XIV és esmentat amb el seu batlle. Just al lloc on es trobava l’antic poble de Seana, que desaparegué al segle XVI, prop de la masia de Can Simó, s’han trobat restes romanes.

Modernament es formà el barri de Seana a l’extrem del terme, amb una nova parròquia, que constitueix de fet un barri de Barbens. El patró d’aquest raval de Bellpuig és Sant Miquel, i la festa major se celebra el cap de setmana més proper a la diada del sant (29 de setembre).

Llegir més...