procés Solvay

m
Química

Procediment industrial per a la preparació del carbonat sòdic, d’acord amb la reacció global ¬2 NaCl + CaCO3 →Na2CO3 + CaCl2.

Aquest procés fou introduït per E.Solvay l’any 1861 i és basat en la descomposició de l’equació anterior en les següents reaccions:

Les reaccions 1 i 2 ocorren concomitantment: el pas per una solució de clorur sòdic de diòxid de carboni (provinent de les reaccions 3 i 5) i d’amoníac (provinent de la reacció 4) ocasiona la precipitació del bicarbonat sòdic, que hom pot separar per filtració. La solució residual de clorur amònic pot ésser emprada per a reciclar l’amoníac i obtenir així clorur càlcic, d’acord amb el procés 4, o bé, mitjançant evaporació, per a la manufactura del clorur amònic. El procés Solvay no permet la utilització de sals potàssiques a causa de la solubilitat del bicarbonat potàssic. Tot i ésser un procediment de gran vàlua econòmica, és en l’actualitat en una certa regressió a causa de diverses raons, entre les quals cal esmentar el descobriment de dipòsits naturals extensos de carbonat sòdic, la competitivitat del producte obtingut a partir de l’hidròxid sòdic que es forma com a subproducte en l’obtenció electrolítica del clor, així com la poca sortida comercial que té el clorur càlcic, juntament amb la seva natura d’agent contaminant.