el Somontano

Cova Picamartillos al riu Vero, al sector del Somontano aragonès

© Xevi Varela

Conjunt dels sectors més inclinats de la Depressió de l’Ebre (Aragó i Navarra) per la seva proximitat als Pirineus i la Serralada Ibèrica.

D’ací l’existència d’uns somontanos pirinencs, els més típics, i uns somontanos ibèrics. Hi ha somontanos pirinencs a Navarra i a Aragó, aquest relacionat amb la història de Catalunya. El Somontano de l’Alt Aragó és la regió a recer de les Serres Exteriors dels Pirineus Centrals (de Guara, d’Arbe, etc.), inclinada en glacis d’erosió bastits damunt l’Oligocè detrític, cap als àrids Monegres, que constitueixen el límit meridional.

Pertany a la conca del Cinca i es divideix en dues subcomarques. A llevant,

Vista del sector del Somontano de Barbastre

© Vicenç Salvador Torres Guerola

el Somontano de Barbastre, ben regat pel Cinca i els seus afluents Vero i Guatizalema. El mercat de Barbastre irradia la seva influència damunt els de la Ribera de Cinca (o Llitera aragonesa): Montsó, Binèfar i, aigües amunt, Graus. El Somontano d’Osca, més àrid pel murallam de Guara, que li fa de pantalla orogràfica pel N, és regat per l’Alcanadre (afluent del Cinca i límit convencional amb el Somontano de Barbastre), al qual desguassen el Flumen i l’Isuela. El mercat d’Osca té com a satèl·lits els d’Ayerbe i Tardienta.