Vallferosa

Torre del castell de Vallferosai església de Sant Pere que conformen el nucli antic del poble de Vallferosa, Torà

© Xavier Varela

Poble (540 m alt.) del municipi de Torà (Segarra), a la dreta de la riera de Vallferosa (afluent, per la dreta, de la riera de Llanera).

La caseria situada en el sector més abrupte i boscós del municipi havia estat format per una quarantena de cases disperses. De l’antic nucli del poble de Vallderosa, que s’alça a la vora de la riera del mateix nom, només resten les runes de les cases, dos cementiris, restes d’una església romànica, l’estructura de l’església neoclàssica de Sant Pere i la torre del Torre de Vallferosa  que ho domina tot. De l’antiga església parroquial de Sant Pere (construïda de nou el 1698 i sense culte des del 1940) depenien les de Sant Pere Sasserra i Santa Maria Sasserra, actual Santa Maria de Vallferosa. De l’antic castell de Vallferosa resta l’enorme torre mestra, rodona i emmerletada, d’uns 30-32 m alt..

El 1940 fou adoptada com a temple parroquial l’església de Santa Maria, prop de la carretera de Solsona a Torà, que continua essent el centre de les poques cases habitades de Vallferosa i de les de Puig-redon .

La caseria de Vallferosa celebra la festa major el diumenge posterior a la festivitat de la Mare de Déu d’Agost.

El 1107 fou donada l’església pel vescomte Guerau d’Urgell a la canònica de Solsona. El castell, ja esmentat el 1052, pertanyia al ducat de Cardona, dins la batllia de Torà; la jurisdicció civil pertangué als Desbrull, als Ferrera, als Camporrells i, finalment, als jesuïtes de Betlem de Barcelona (els quals feren alçar, el 1698, l’església de Sant Pere).