angle

m
Matemàtiques

Diversos tipus d’angles

© Fototeca.cat

Regió del pla limitada per dues semirectes d’origen comú.

Per a mesurar angles hom utilitza diverses unitats: l’angle recte, el grau sexagesimal, el grau centesimal i el radian.

El grau sexagesimal és obtingut dividint el cercle en 360 parts iguals. El grau es divideix en 60 minuts i el minut en 60 segons. Les abreviatures són: ° (grau), ′ (minut), ″ (segon). Per exemple, 23° 27′ 35″ es llegeix 23 graus, 27 minuts i 35 segons. El transportador d’angles permet fer mesures directes d’angles dibuixats en graus sexagesimals.

El grau centesimal és obtingut dividint l’angle recte en 100 parts iguals. El grau es divideix en 100 minuts i el minut en 100 segons. El símbol del grau centesimals és g i és emprat en certs càlculs com els topogràfics. Els símbols del minut i del segon centesimal són, respectivament, m i s. El sistema centesimal, usat en artilleria, és més còmode que el sexagesimal, però aquest compta amb una tradició multisecular.

El radian és l’angle determinat per dos radis d’una circumferència que comprenen un arc de la mateixa longitud que el radi, és a dir, una circumferència correspon a 2π radians. Així 360° equivalen a 2π radians, o sigui que 1 radian equival a 180/π graus sexagesimals, aproximadament 57,29°. La noció d’angle també s’estén a parelles de varietats lineals, corbes o superfícies.