i artiga | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

artiga

eixermada, eixarmada
substantiu femeníf
Agronomia
eixermada, eixarmada
agricultura agr
Tros de terra, anteriorment cobert de bosc, garriga, etc, preparat per al conreu temporal segons un elemental sistema de rompuda .

Antigament hom arrabassava els arbres, arbusts, etc, els cremava i n'escampava la cendra a tall d’adob; més modernament hom es limità a cremar només la brossa. L’artiga era conreada generalment només quatre o cinc anys, fins a l’esgotament del sòl, i després abandonada; quan, al cap d’alguns anys, la vegetació espontània del lloc l’havia novament ocupat, hom repetia l’operació. El procediment de fer artigues, vigent encara en alguns indrets, ha estat molt generalitzat a les zones muntanyoses o boscades dels Països Catalans fins al s XIX, especialment durant els períodes d’intensificació i d’extensió agrària. Dos han estat els sistemes més habituals de fer artiga: l’artigatge de petites parcel·les als terrenys comunals propers als pobles, cedits temporalment, i l’artigatge practicat en zones despoblades, comunals, usurpades per muntanyencs pobres o pastors, o distribuïdes a jornalers sense recursos. Aquest darrer sistema constitueix una forma característica del conreu itinerant. L’actual concepció de l’agricultura, i també la necessitat d’evitar l’erosió del sòl, que a vegades l’artiga afavoria, han fet que aquesta pràctica sigui ja un recurs inusual.

Col·laboració: 
JPx / EDG
Llegir més...