i astor | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

astor

falcó perdiguer, Nom científic de l’Accipiter gentilis
substantiu masculím
Zoologia
falcó perdiguer, Nom científic de l’Accipiter gentilis
astor
© Fototeca.cat
ornitologia ornit
Ocell de rapinya de la família dels falcònids semblant a l’esparver, però més gros (de 50 a 60 cm de llargada); la femella és bastant més grossa que el mascle.

Són de colors foscs al dors i blanquinosos al ventre, amb petites franges transversals brunes. El cap és petit; el bec, fort i encorbat; i les potes fermes amb urpes potents. Tenen les ales curtes i arrodonides, i la cua llarga; volen veloçment, amb un ràpid batre d’ales, o bé planen. Habiten als boscs fins a uns 2 000 m d’altitud. A l’estiu viuen al nord d’Europa i d’Àsia, i a la tardor baixen cap al sud i al nord d’Àfrica. Cacen altres ocells (faisans, perdius, aviram) i petits mamífers (conills, llebres). Molt apreciat en falconeria, és anomenat també falcó perdiguer.

Llegir més...