corball

Umbrina cirrosa (nc.)
escorball
verrugato (es)
umbra (en)
m
Ictiologia

Peix perciforme de la família dels esciènids, bentònic, propi dels fons de sorra i fang, que ateny els 70 cm de llargada i presenta dues dorsals, la primera, curta, i la segona, llarga, i una barba gruixuda i curta com una berruga.

La coloració del cos presenta unes conspícues bandes laterals, obliqües i ondades, de color daurat sobre fons blau. Viu a la Mediterrània, a la mar Negra, a l’Atlàntic oriental i a la mar Roja, sovint en els deltes dels rius. A les costes catalanes sol ésser pescat al tremall, i la seva carn és molt estimada; un nom alternatiu és el de corball de sorra, que el distingeix de dues altres espècies de la mateixa família.

El corball de fang (Umbrina ronchus [Sciaena ronchus]) és semblant a l’anterior, però no té barbilló i la seva coloració és grisa verdosa, i les bandes, brunes o rogenques; és de distribució més atlàntica i d’aigües profundes.

El corball de roca (Corvina nigra [Johnius umbra]), anomenat també corb i corba, és una espècie similar, que ateny els 40 cm. El dors és negre, com les aletes ventrals i l’anal, mentre que els flancs són grisencs o blavosos, de vegades bruns.

Viu en zones costaneres, a poca profunditat i, sovint, dins les coves i les escletxes de les roques. És comú a la Mediterrània, a la mar Negra i a les costes atlàntiques orientals.