dermàpters

m
pl
Entomologia

Aspecte d’un dermàpter mascle en visió dorsal: 1 palp maxil·lar, 2 antena, 3 ull, 4 vèrtex, 5 pronot, 6 tegmina, 7 part coriàcia del segon parell d’ales, 8 camp marginal del segon parell d’ales, 9 camp apical del segon parell d’ales, 10 part membranosa del segon parell d’ales, 11 epiprocte, 12 cerc

© Fototeca.cat

Ordre d’insectes marrons o negrosos de grandària petita o mitjana (5 cm de longitud màxima), amb el cos llarg i aplanat, ulls composts i antenes bastant llargues.

El primer parell d’ales, quitinoses i molt curtes, tapa només els primers anells de l’abdomen i les ales del segon parell, les quals són de dimensions normals, quan estan plegades sobre el tòrax. Al capdavall de l’abdomen tenen dos cèrcols en forma de pinça. Viuen amagats sota pedres, escorces i entre les escletxes dels murs. Són actius sobretot de nit, i cerquen sempre la humitat. Algunes espècies s’alimenten de vegetals. En l’època de reproducció la femella excava una galeria individual, on diposita els ous en nombre de 15 o 20 i en té cura contínuament durant tota la metamorfosi. L’espècie més coneguda és el papaorelles (Forficula auricularia).