i fructosa | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

fructosa

fructosa (es), fructose (en)
substantiu femeníf
Química
fructosa (es), fructose (en)
química quím
Cetohexosa que es dóna en estat lliure, juntament amb la glucosa i la sacarosa, en la fruita i la mel i combinada amb altres sucres en els oligosacàrids.

La fructosa natural és fortament levogira ([α]D 2 0 D = -92°) (activitat òptica), fet que donà lloc al seu primer nom, levulosa. La D-fructosa [CH2OHCO (CHOH)3CH2OH] fou sintetitzada per E. Fischer el 1890. Hom fabrica la fructosa per hidròlisi àcida de la inulina, polisacàrid que es compon, quasi exclusivament, d’unitats de D-fructofuranosa, la qual és una forma cíclica de la fructosa. A les cèl·lules dels músculs dels vertebrats la fructosa és degradada segons les vies metabòliques de la glucòlisi, gràcies a la seva fosforilació, a α-D-fructosa-6-fosfat catalitzada per l’enzim hexoquinasa. Al fetge dels vertebrats la fructosa és fosforilada a D-fructosa-1-fosfat per la fructoquinasa. La fructosa intervé també, en les plantes, en la síntesi de la sacarosa.

Llegir més...