i glucèmia | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

glucèmia

glicèmia, glucemia (es), glycemia (en)
substantiu femeníf
Medicina
glicèmia, glucemia (es), glycemia (en)
medicina med
Presència de glucosa en la sang.

Normalment la sang en conté una xifra constant, que segons el mètode amb què és feta la determinació (mètodes químics o enzimàtics) oscil·la entre 60 i 120 mg/100 ml de sang total. Per damunt d’aquesta xifra hom parla d'hiperglucèmia, i per sota, d'hipoglucèmia. La hiperglucèmia s’esdevé sobretot per manca d’insulina (diabetis mellitus) o per excés d’altres hormones com els corticoesteroides, el glucagó, l’hormona de creixement, l’aldosterona, etc. La hipoglucèmia és deguda sobretot a un excés d’insulina i a deficiències dels antagònics de la insulina. Per a la diagnosi de la diabetis no és suficient, de vegades, la determinació usual de la glucèmia en dejú. Calen mètodes complementaris d’estudi dels glícids, com l’estudi de la corba de glucèmia; en aquesta prova hom dóna una quantitat establerta de sucre i determina la glucèmia als 30, 60, 90 i 120 minuts. Hom considera que existeix una intolerància a la sobrecàrrega de glucosa si apareixen valors de glucèmia iguals o superiors als 200 mg/100 ml als 120 minuts i en algun altre moment de la corba.

Llegir més...