i lleó | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

lleó

Nom científic delPanthera leo, león (es), lion (en)
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic delPanthera leo, león (es), lion (en)
Lleó a la reseva Balule, al Parc Nacional Kruger National Park (República de Sud-àfrica)
© Xevi Varela
zoologia zool
Mamífer carnívor de l’ordre dels fissípedes, de la família dels fèlids, de cos robust (pot pesar fins a 200 kg) i no gaire llarg (ateny uns 180-250 cm de llargada, inclosa la cua, que fa uns 60-90 cm, i l’alçada a les espatlles és de 80-90 cm).

El cap és gros, amb la boca ampla i les dents molt desenvolupades; les orelles són curtes i arrodonides, i la cua és llarga i acaba en una formació còrnia amagada dins un floc de pèls. Els mascles presenten una cabellera molt característica que els cobreix tot el cap, el coll, les espatlles i el pit, i arriba fins als colzes. El pelatge és de color falb, uniforme o d’intensitat variable.

Lleona
© Fototeca.cat
El lleó habita als espais oberts i a les grans sabanes, i s’alimenta d’antílops, zebres, etc, que caça sobretot de nits. És polígam, i es reprodueix durant tot l’any; arriba a viure uns 30 anys. Actualment només es troba al sud del Sàhara i en una reserva de l’Índia, però fins al segle XIX habitava també a Pèrsia i a l’Àfrica nord-sahariana, i durant el període hel·lènic havia arribat a haver-n’hi a l’Europa oriental.

Llegir més...