i llop | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

llop

Nom científic delCanis lupus, lobo (es), wolf (en)
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic delCanis lupus, lobo (es), wolf (en)
Llop roig
© Fototeca.cat - Corel
zoologia zool
Mamífer carnívor del subordre dels fissípedes, de la família dels cànids, de cos àgil i musculós, que ateny 1-1,4 m de llargària, 70-80 cm d’alçària i 30-40 cm de cua.

Té el musell allargat, les orelles grosses i erectes i les potes llargues i robustes, amb quatre dits armats de poderoses ungles. El pelatge és fosc al dors i a les parts superiors del cap, i de gris a lleonat als costats. Habita en tota mena d’hàbitats, al pla i a la muntanya, excepte en terrenys molt àrids o pantanosos. És carnívor, però també menja carronyes, bulbs i tubercles. Caminador infatigable, fa constantment llargues distàncies i emet un udol característic. De costums generalment nocturns, els llops viuen en grups familiars jeràrquics, excepte durant l’època de reproducció i d’acoblament, en què viuen per parelles. Quan cacen, s’associen generalment en grups de fins a 30 individus, sobretot durant l’hivern. Actualment només es troben a l’Amèrica del Nord, al centre i al nord d’Àsia, a Escandinàvia, a la Itàlia centromeridional i a la península Ibèrica; a la resta d’Europa foren exterminats. Als Països Catalans desaparegueren al segle XIX, però des del 2000 fins al 2016 hom n'ha registrat la presència a Catalunya cada any, bé que aparentment no formen cap població estable.

Col·laboració: 
PCA
Data de revisió: 
2016-04-07
Llegir més...