oligoquets

m
pl
Helmintologia

Classe de l’embrancament dels anèl·lids, amb quetes, bé que en molt poc nombre i disposades en quatre feixos per segment, les quals s’insereixen als punts on teòricament hi hauria els parapodis.

El prosoma és molt poc diferenciat, puix que resta reduït a un lòbul preoral; per contra, el metasoma és el típic dels anèl·lids. La superfície del cos és molt porosa, perquè la respiració és cutània encara que la paret sigui molt desenvolupada, puix que només la poden moure per a efectuar la locomoció parietal; el sistema muscular és longitudinal. El mesenteri, que és incomplet, només existeix entre els vasos dorsal i ventral i el tub digestiu, i, per tant, a cada metàmer hi ha una sola cavitat celòmica.

El sistema nerviós ganglionar té la típica disposició d’escala de corda. La funció excretora és acomplerta pels nefridis i també per la capa cloragògena situada a l’esplancnopleura. El tub digestiu presenta com a particularitat una invaginació dorsal a l’intestí, anomenada tiflosoli, i que sembla tenir una funció hepatopancreàtica.

Quant a l’aparell reproductor, són hermafrodites proteràndrics. Externament, s’hi distingeix una regió del cos més grossa i glandular que la resta, el clitel, que encara es fa més evident quan arriba el moment de la reproducció. Internament, es correspon amb els òrgans reproductors, localitzats als dos segments fèrtils, dels quals l’anterior és el masculí i el posterior el femení. Els gonoductes són independents dels nefroductes, i hi ha dos espermatiductes i dos oviductes. A més de les gònades, tenen vesícules i receptacles seminals. Copulen capgirats de manera que se superposin a l’inrevés les regions clitel·lades. El desenvolupament és directe.

Els oligoquets són animals micròfags que fan passar pel tub digestiu una gran quantitat de fang o de terra i en filtren les partícules orgàniques. Es divideixen en dues subclasses: els limícoles (aquàtics) i els terrícoles (terrestres).

Sistemàtica de la classe dels oligoquets

subclasse dels limícoles ordre dels naidomorfs família dels freodrílids
família dels enquitrèids
família dels tubifícids
família dels naídids
família dels elosomàtids
ordre dels bdelomorfs família dels lumbricúlids
família dels branquiobdèlids
subclasse dels terrícoles ordre dels lumbricoïdeus família dels lumbrícids
família dels freoríctids (= haplotàxids)
família dels criodrílics
ordre dels megascolecoïdeus família dels acantodrílids
família dels megascolècids