riboflavina

C17H20N4O6
f
Bioquímica

Compost heterocíclic constituent del complex vitamínic B, conegut també com a vitamina B2 lactoflavina .

Essencial per al creixement, la seva manca ocasiona una síndrome similar a la pel·lagra. És molt difosa a la natura i ocorre en el llevat, plantes verdes, llet, carn, etc, tant en forma lliure com de fosfat (FMN) o unida a determinades proteïnes (flavoproteïna). Es presenta en forma de pólvores grogues, de gust amarg, òpticament actives, [α]2 5 D de -112 a -122 (en NaOH), lleugerament solubles en alcohol i en l’aigua. És una vitamina termoestable que es fon a 280°C, amb descomposició, però és molt sensible a la llum, especialment en medi bàsic. En solució, la riboflavina presenta una fluorescència groga verdosa molt intensa. Hom l’obté de les seves fonts naturals i per síntesi. És emprada en medicina i com a complement de la nutrició.