i sèmola | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

sèmola

sémola (es), semolina (en)
substantiu femeníf
Alimentació
sémola (es), semolina (en)
alimentació, indústries alimentàries alim
Producte intermedi de la molta dels cereals, que és separat de la flor de la farina i de les partícules de segó en els cernedors i tornat a moldre per a obtenir més farina.

Segons el seu diàmetre, hom la classifica en sèmola grossa (més de 0,6 mm) i fina (de 0,4 a 0,6 mm). La sèmola de blat, neta i sense restes de tegaments i germen, formada doncs per partícules d’endosperma, és emprada per a fer sopes i farinetes i en la fabricació de pastes alimentoses. Les millors qualitats són obtingudes dels blats durs i dels rics en gluten. La de blats tendres es desfà en la cocció i forma un conjunt mucilaginós. La sèmola de blat de moro és emprada com a succedani de la sèmola de blat i per a fer púdings. La sèmola d’arròs, emprada generalment per a fer sopes, és anomenada també sèmola blanca.

Llegir més...