i tonyina | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

tonyina

Nom científic de laThunnus thynnus, atún (es), tunny (en)
substantiu femeníf
Alimentació    Zoologia
Nom científic de laThunnus thynnus, atún (es), tunny (en)
tonyina
© World Trade Tuna
ictiologia ict i alimentació, indústries alimentàries alim
Teleosti de l’ordre dels perciformes, de la família dels túnids, d’una gran mida (fins a 3 m i 500 kg de pes), amb el dors d’un color blau fosc i el ventre argentat, de cos poderós, amb dues aletes dorsals, pínnules anals i dorsals, cua semilunar i pell coberta d’escata.

Depredador molt actiu a la zona pelàgica, viu solitari i habita fins en unes profunditats de 1.000 m durant tot l’any, llevat a la primavera, que forma grans bancs que s’apropen a la costa per fresar, moment que hom aprofita per llur pesca, amb almadraves o amb xarxa i arpó. Habita en les mars temperades de tot el món, i la seva pesca ha originat una activa indústria conservera. La seva carn, fresca, salada o en conserva, és agradable i nutritiva. La seva composició és d’un 59% d’aigua, 13-27% de pròtids i 9-13% de lípids. A vegades, si no ha estat condicionada d’una manera adient, pot produir intoxicacions, degudes a la histamina i substàncies anàlogues que es formen en la seva carn per acció de bacteris propis de la superfície del peix fresc.

tonyina en conserva
© Dreamstime
Col·laboració: 
PCA / AMF
Llegir més...