i cambra anecoica | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

cambra anecoica

cambra sorda
substantiu femeníf
Electrònica i informàtica
cambra sorda
electroacústica electroac
Sala tancada d’interferències exteriors, amb les parets, terra i sostre dissenyats per absorbir les ones i evitar-ne la seva reflexió; d’aquesta manera s’aconsegueix una cambra no reverberant que reprodueix la propagació d’ones en condicions d’espai lliure.

Les cambres anecoiques acústiques tenen les parets dissenyades per a absorbir les ones sonores i s’utilitzen per a caracteritzar dispositius d’àudio i en estudis d’enregistrament. Les cambres anecoiques de radiofreqüència absorbeixen les ones electromagnètiques. S’utilitzen habitualment per a la caracterització d’antenes i en assaigs de compatibilitat electromagnètica. En ocasions només el sostre i les parets són absorbents, però no el terra. En aquest cas s’anomenen cambres semianecoiques.

Atès que el fenomen de la reverberació va associat a la presència de superfícies reflectores, la cambra anecoica ideal podria ésser substituïda per l’anomenat camp lliure, que en la pràctica és aconseguit efectuant les mesures des de dalt d’una torre molt esvelta i situada en un indret molt tranquil.

A causa de la dificultat d’aquest procediment, hom efectua normalment les mesures en condicions de semicamp lliure, on la terra és l’únic camp reflector. La principal limitació d’una cambra anecoica per a comportar-se com un camp lliure consisteix en el fet que les seves dimensions creixen ràpidament quan hom pretén de treballar a freqüències baixes (a partir de 100 Hz).

Llegir més...