remugament

m
Zoologia

Esquema de la digextió d’un bou: A, l’aliment entra per l’esòfag (1) al rumen (2) i, després de passar eventualment pel reticle (3), és retornat a la boca voluntàriament; B, després d’ésser novament mastegat a la boca, torna a entrar per l’esòfag (1) i comença la veritable digestió en passar, successivament al reticle (2), al llibret (3) i al quall (4), i després al duodè pel pílor (5)

© fototeca.cat

Procés típic de la ingestió i digestió d’aliments dels remugants.

L’aliment passa primerament al rumen, on és emmagatzemat, es barreja amb el mucus i es troba sotmès a l’acció d’una flora de bacteris que trenquen les molècules de cel·lulosa i les parets cel·lulars dels vegetals i constitueixen una massa blanquinosa que l’animal voluntàriament retorna a la boca. A partir d’aquí s’inicia de nou el procés de la boca al reticle, que es tanca formant un canal que porta l’aliment directament al llibret, on és absorbida l’aigua, i la resta de la massa alimentària passa al quall, on és efectuada la veritable digestió, puix aquest és l’únic compartiment on es produeix pepsina. Aquest mecanisme digestiu permet als remugants, d’una banda, aprofitar una gran quantitat de plantes com a font d’alimentació, i de l’altra, menjar molta herba en poc temps i digerir-la posteriorment.