Arizona

Vista del Rainbow Bridge, Arizona

© Corel / Fototeca.cat

Estat dels EUA a la regió de la Muntanya.

La capital és Phoenix.

La geografia

Format principalment per roques sedimentàries, gairebé horitzontals i molt erosionades, que constitueixen el desert de Gila al sud-oest, i els altiplans de Colorado i San Francisco al nord, amb els famosos cañones provocats per l’antic treball erosiu dels rius, entre els quals destaca sobretot el Grand Canyon. La faixa central és formada per les roques eruptives de les muntanyes de San Francisco, que arriben als 3.862 m (Humphreys Peak). La xarxa hidrogràfica es redueix al riu Colorado, al límit amb Califòrnia, i els seus afluents: Gila, Petit Colorado i Williams; les rescloses construïdes per al regatge han originat els llacs artificials de Mead i Havasu, i també les rescloses de Roosevelt (sobre el Salt River) i Coolidge (sobre el Gila).

El clima és àrid, amb menys de 250 mm de pluja mitjana anual; l’aridesa del clima només fa possible una vegetació pobra i xeròfila, amb moltes espècies de cactus. La densitat és baixa: 13,5 h/km2 el 1994, mentre que la mitjana dels EUA se situa en 27,3 h/km2. Predomina el poblament urbà, que és molt concentrat en unes poques ciutats: Phoenix i les ciutats adjacents Glendale, Scottsdale, Mesa i Tempe, que inclouen més de la meitat dels habitants de tot l’estat, i Tucson.

És l’estat nord-americà amb més població ameríndia (bé que amb prou feines arriba al 5%) i les reserves per als indis ocupen 79.590 km2 del territori (navahos, pàpago, hopi, apatxes, etc.). La població negra no arriba al 4% i els hispans, per contra, representen prop del 10%.

En l’agricultura, hom ha hagut de compensar la manca d’aigua amb la construcció d’embassaments (Hoover, Roosevelt, Glen Canyon), i amb la instal·lació de sistemes d’irrigació, que permeten uns alts rendiments en conreus com ara el cotó, cereals (ordi), melca i tarongers i d’alfals. Hi ha ramaderia bovina, porcina i ovina. És important l’extracció i el refinatge del coure (50% de la producció dels EUA) i de carbó. Des dels anys cinquanta la font d’ingressos més important, però, és la indústria electrònica, aeronàutica i de transformació de l’alumini. El turisme hi és considerable, per tal com l’estat disposa d’alguns dels parcs naturals més espectaculars dels EUA (Grand Canyon).

La història

Els territoris de l’actual estat d’Arizona, explorats primerament per Vázquez de Coronado, formaren part del virregnat de Nova Espanya fins a la independència mexicana. Durant aquest període atragueren una escassa població blanca. Pel tractat de Guadalupe Hidalgo (1848), Mèxic els hagué de cedir als EUA, ensems amb Califòrnia, Nevada, Nou Mèxic i Colorado. La compra Gadsden (1853) els engrandí cap al sud. Compresos de primer dins el territori federal de Nou Mèxic, foren organitzats en territori a part, el 1863, el qual fou admès com a estat federat el 14 de febrer de 1912.