L’Avenç

Portada del número 364 (gener 2011) de la revista L’Avenç

Revista mensual d’història.

Aparegué a Barcelona per l’abril del 1977 i per dificultats editorials deixà de sortir del novembre del 1977 al setembre del 1978, en què també renuncià a la referència explícita als Països Catalans en el subtítol. En fou el primer director Fèlix Ibáñez Fanés (1976-79) i des del 1999 ocupa el càrrec Josep M. Muñoz i Lloret.

El 1998 la revista fou sotmesa a una remodelació de formats i, del 1999 al 2001, l’empresa editora del mateix nom publicà sis números d’Historiar, revista trimestral en castellà.

Els continguts de la revista tracten majoritàriament de la història de Catalunya, molt especialment de l’època contemporània, però també n’inclouen d’història general, internacional i d’un ampli ventall de perspectives que van des de la història econòmica i política, fins a les biografies, la història de les dones, la cultura, les institucions o les mentalitats. Els continguts es presenten en tres blocs:

Opinió: informació, reflexió i entrevistes sobre temes i personatges d’actualitat des d’una perspectiva històrica, periodística i d’anàlisi en profunditat.

Focus: selecció d’articles diversos sobre diferents temes d’història, literatura, art i societat.

Mirador: seguiment crític de l’actualitat cultural, amb cròniques literàries, de teatre i d’arts plàstiques, música, crítica de llibres, etc.

Edita també tres suplements a l’any, que s’envien als subscriptors, els Plecs d’Història Local en col·laboració amb l’Institut Ramon Muntaner, i el Butlletí del Museu d’Història de Barcelona i els Quaderns del Memorial Democràtic, en col·laboració amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya. També tradueix habitualment articles de revistes estrangeres de prestigi com London Review of Books, The New York Review of Books i History Today.

Amb periodicitat bianual organitza, des del 1991, el Congrés Internacional d’Història Local de Catalunya, patrocinat per la Diputació de Barcelona.

Des del 1981 edita també diverses col·leccions de llibres, d’entre les quals sobresurten “Els llibres de l’Avenç” (des del 2007), la “Col·lecció Còrsia” (des del 1988), la “Col·lecció Clio” (des del 1982), i la “Col·lecció Òpera” (des del 1987), que edita llibrets d’òpera en doble versió original i catalana.

L’Avenç és membre de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Asociación de Revistas Culturales de España (ARCE), i ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (2002) i el Premi Nacional de Cultura (2005). Des de l’any 2004 edita la revista Els Marges i entre els anys 2006 i 2012 formà part del Grup RBA. El 2006 començà a editar amb el seu segell una col·lecció de llibres. El 2012 la revista passà a mans dels seus dos socis principals, Núria Iceta i Josep Maria Muñoz.

Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona (2014) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit cultural (2023).