casta

f
Hinduisme

A l’Índia, cadascun dels estaments, generalment hereditaris, que formen la divisió jerèrquica de la societat.

El sistema de castes és un fenomen exclusivament hindú. Segons la llegenda, originàriament tots els homes formaven una sola casta, l'hamsa; però la degeneració progressiva féu nèixer la diversitat. De les quatre castes principals, els bramans provenien de la casta única als temps primigenis, els kshatrīya i els vaishya s’havien originat en èpoques posteriors, i els shudra foren fruit de temps més posteriors encara. La infinitat de castes menors, que formen el conjunt dels pàries i que són anomenades panchama, són també considerades provinents dels temps posteriors.

Les teories, però, sobre l’origen real del sistema de castes són innombrables. Hom pot dir, en general, que els factors determinants han estat sempre de tipus religiós i, en certs casos, professional: les castes invoquen per a elles la paternitat de diverses divinitats, associen llegendàriament llur origen amb rius, arbres o plantes sagrades, o s’integren jeràrquicament en el complexíssim sistema degut a una consideració primigènia que, d’entre les professions que establiren les castes corresponents, unes ocupacions eren superiors a d’altres.

L’ordenació jeràrquica de les castes comporta més avantatges —de vegades molt grans i injusts— per als membres d’una casta superior envers d’altres castes inferiors. A l’Índia hi ha unes 3.000 castes i més de 25.000 sotscastes, algunes d’elles amb milions de membres i d’altres amb pocs centenars. Tota casta té les seves prescripcions legals, que van des del tipus de salutació fins al matrimoni i el culte, i comprenen així mateix l’alimentació, la contaminació ritual, etc. Les prescripcions i la religiositat són els elements fonamentals que organitzen l’horitzó social i existencial de la persona concreta segons la seva casta, i hi creen tot un món propi i autosuficient. En aquest sentit, i a diferència del sistema de classes, el de castes comporta un caràcter endogàmic essencial: hom no necessita relacionar-se amb els membres de cap altra casta per a viure i realitzar-se personalment.

El sentit de castes es troba tan arrelat a l’Índia que fins i tot ha influït sobre els musulmans i els cristians.