cinturó

belt (en)

m
Geografia agrària

Nom amb el qual són conegudes als EUA les gran àrees de l’Oest Mitjà i de l’oest del país dedicades al conreu.

Són àrees especialitzades en l’agricultura, que des del tercer decenni del s. XX tendeixen a diversificar llurs productes; resten en règim de total especialització únicament les voreres del llac Superior (farratge) i el centre i l’oest de Kansas (blat d’hivern). Les explotacions són grans (sempre de més de 200 ha), i sovint allunyades dels nuclis de població. L’alt grau d’assessorament tècnic i mecanització fan que la mà d’obra hi sigui sempre temporera. Les collites són fixades amb la intervenció de l’estat, que dóna previsions sobre els preus i informacions sobre les condicions del mercat, per a evitar-ne la saturació. Hom hi pot distingir: cinturó verd o de la llet (Dairy Belt), que s’estén des de l’est de la vall del riu Red fins a les ribes dels Grans Llacs i el litoral atlàntic, passant per Minnesota i Wisconsin; produeix farratge i blat de moro, que, a causa de les fresques temperatures d’estiu, no madura i que hom destina al bestiar; permet l’existència d’una nombrosa cabanya de bovins, que el converteix en la zona de màxima producció de llet i derivats dels EUA; cinturó del blat (Wheat Belt), que s’estén per les grans planes del nord del país (blat de primavera) i pel sud de Nebraska i pels altiplans de Colúmbia (blat d’hivern); actualment, hom associa el blat amb farratge, ordi, lli i patates; cinturó del cotó (Cotton belt), que s’estén des del sud de Mississipí fins al golf de Mèxic; els darrers anys hi ha minvat la producció de cotó a causa de la intervenció de l’estat, que, per evitar una davallada dels preus, n'ha estimulat la substitució pel conreu del cacauet; cinturó del blat de moro (Corn Belt), que ocupa el centre de la conca del Mississipí; s’especialitzà en la producció d’aquest conreu per la humitat elevada i la temperatura estival i per les necessitats de blat de moro en gra per als ramats dels ranxos de les planes del nord, abans d’ésser enviats als grans escorxadors de Chicago, Omaha, Kansas City o Cincinnati; posteriorment diversificà la seva producció (hi introduí blat d’hivern, civada, farratge i soia), i esdevingué alhora el gran centre productor de carn dels EUA (bestiar gros i porcí).