marsupials

m
pl
Mastologia

Marsupials (òpossum)

© Fototeca.cat-Corel

Ordre de vertebrats de la classe dels mamífers metateris caracteritzats per la presència, en les femelles, d’una omfaloplacenta i, generalment, d’un marsupi a la cara ventral de l’abdomen.

Són d’una morfologia i una mida molt variables. Tenen la fossa temporal ben desenvolupada, i la característica esquelètica d’aquest grup és el fet de presentar sobre el pubis l’articulació dels ossos marsupials situats en posició superficial a la paret abdominal. El pelatge és, en general, espès i dens. Tenen la dentadura monofiodòntica, i les extremitats són pentadàctiles, modificades segons el gènere de vida; l’olfacte és molt desenvolupat. L’úter i, generalment, la vagina són dobles. El penis pot ésser bífid, i els testicles són en un escrot extraabdominal que es desenvolupa davant el penis. Tenen d’un a tres períodes anuals de reproducció. Les cries surten de l’omfaloplacenta en un estat de desenvolupament rudimentari (atenyen uns 15 mm) i se situen dins el marsupi o s’aferren a les mamelles.

Els marsupials són insectívors, herbívors, carnívors i omnívors, i habiten a Austràlia, Nova Guinea i Amèrica.

Tradicionalment s’agrupaven amb els placentaris dins el clade metateris, però algunes dades morfològiques i de filogènia molecular indiquen que els marsupials formen el fílum marsupionta, germà dels placentaris, amb els monotremes.

Ordre dels marsupials

superfamílies famílies
didelfoïdeus didèlfids
dasiuroïdeus dasiúrids
noturictids
parameloïdeus paramèlids
cenolestoïdeus cenolèstids
falangeroïdeus falangèrids
fascolòmids
macropòdids