meteor

estel fugaç

m
Meteorologia
Astronomia

Estel fugaç dels Perseids

Fenomen lluminós que hom observa en el firmament i és originat quan un meteoroide entra en l’atmosfera terrestre; popularment, hom l’anomena estel fugaç.

Els meteors més corrents apareixen com un punt lluminós que es mou per entre els estels fins que s’apaga d’una manera més o menys brusca. En alguns casos, el meteor deixa un rastre lluminós o deixant que pot romandre en el firmament durant un cert temps i pot ésser de color blanc, verd, vermell o groc. L’origen de la lluminositat és la tornada a l’estat fonamental dels àtoms ionitzats, o simplement excitats, pel fregament del meteoroide amb l’aire. Generalment, en els casos en què els deixants són persistents, els meteors van acompanyats de sorolls característics (de tro, canonada o locomotora).

Alguns eixams demeteors

Durant una nit clara són visibles de 2 a 10 meteors per hora com a terme mitjà. Generalment, la distribució dels meteors pel firmament és a l’atzar, i, en aquest cas, reben el nom de meteors esporàdics. A certes èpoques de l’any, però, el nombre de meteors per hora és molt superior, fins a un centenar, i a més la majoria provenen d’una mateixa regió del firmament, el radiant. En aquest cas hom diu que es tracta d’un eixam de meteors o, en llenguatge popular, d’una pluja d’estels.