i Reial Club de Polo de Barcelona | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

Reial Club de Polo de Barcelona

esports esport
Entitat poliesportiva fundada a Barcelona el 1897, amb el nom de Polo Club de Barcelona arran d’una iniciativa d’un grup de jugadors de polo que practicaven aquest esport al terreny central de l’Hipòdrom de Can Tunis.

L’any 1912 es traslladà a la carretera de Sarrià, prenent el nom de Real Polo Jockey Club, i esdevingué la seu dels concursos hípics que se celebraven a Barcelona. El 1914 el Club ja disposava de quatre seccions que foren, i són encara, els pilars de la seva infraestructura esportiva: el polo, l’hípica, l’hoquei i el tennis. L’any 1932 el Club s’instal·là a l’avinguda de la Diagonal, on té la seu encara avui, i el 1939 prengué com a nom oficial el que té actualment. A partir d’aleshores s’inicià un període de consolidació de la seva participació en competicions, així com l’organització de torneigs emblemàtics, com és ara el Concurs Internacional de Salts, el Torneig Internacional de Polo i el Torneig Internacional de Reis d’Hoquei. Els seus jugadors, formant part de la selecció espanyola, aconseguiren la medalla de bronze en els Jocs Olímpics de Roma l’any 1960, la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Moscou l’any 1980 i la medalla de plata en els Jocs Olímpics d’Atlanta, l’any 1996. Amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’any 1992, es remodelaren totes les seves instal·lacions per tal d’acollir-hi les proves d’hípica de salts d’obstacles.

Tot i organitzar algunes de les competicions d’hípica més prestigioses del país, el club s’ha centrat en el primer equip d’hoquei sobre herba, tota una referència a Europa. Jugà la seva primera final de la Copa d’Europa el 1979 contra el Klein Zwitserland holandès. El 2001 engegà un pla per a reforçar l’equip amb alguns dels millors jugadors procedents d’altres clubs, preferentment de Terrassa. Els èxits arribaren el 2002 amb el primer títol de Lliga en vint anys. L’any següent l’equip reedità el campionat, guanyà la Copa i accedí a la final de la Copa d’Europa, cicle que es tancà amb el títol de la màxima competició europea, aconseguit a Barcelona el 2004 en derrotar en la final l’An Der Alster alemany per 1-0.

L’any 2005, l’equip femení d’hoquei gespa aconseguí el títol de la Copa de la Reina i l’any següent el de lliga. L’any 2008 l’equip masculí guanyà els títols de lliga i de Copa del Rei.

Col·laboració: 
EBon
Llegir més...