Ferran Adrià i Acosta

(l’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 14 de maig de 1962)

Ferran Adrià i Acosta

© Francesc Guillament

Cuiner.

Entrà en relació amb la professió rentant plats en un hotel de Castelldefels, on el xef el va iniciar en els secrets de la cuina clàssica. El 1981 es matriculà en una estada organitzada pel restaurant El Bulli, situat a la cala Montjoi de Roses (Alt Empordà), del qual fou nomenat cap de cuina el 1984. Adrià i el director del Bulli, Juli Soler Lobo, es comprometeren a crear una restauració amb una personalitat pròpia i definida, un projecte que amb el temps els proporcionà tres estrelles Michelin (1997). L’any 1995 obriren a Barcelona el Bulli Catering i el 2000 es posà en marxa el Bulli Taller, un centre dedicat a la recerca, l’assaig i la creació de nous conceptes, tècniques i receptes.

Els anys 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009 El Bulli fou designat consecutivament el primer restaurant del món en l’anomenada “llista San Pellegrino” de la revista gastronòmica Restaurant. El 2009 Adrià fou designat “Xef de l’any” per The Culinary Institute of America. El juliol del 2011 procedí al tancament d’El Bulli per a reconvertir-lo en un centre de recerca gastronòmica, iniciativa que materialitzà el febrer del 2013 amb la constitució de la fundació privada El Bulli Foundation. Vinculada a aquesta, el 2017 presentà el primer dels 35 volums previstos de la Bullipèdia, un vast projecte en versions en paper i digital de documentació i consulta sobre temes gastronòmics adreçat als professionals, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. És també coimpulsor de la Fundació Alícia, dedicada a la difusió i la recerca d’hàbits saludables en alimentació, de la qual presideix el consell assessor des dels seus inicis (2003).

L’any 2002 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el novembre del 2003 rebé, juntament amb Juan Mari Arzak, la Cullera d’Argent, el guardó més prestigiós del món en l’àmbit gastronòmic. El 2011 rebé la Gran Creu del mèrit civil del govern espanyol, compartit amb els també cuiners Arzak i Jaume Santamaria i Puig.

Conferenciant assidu arreu del món i difusor d’una cuina molt orientada envers la innovació, és autor de diversos llibres, com ara El Bulli: el sabor del Mediterrani (1993), Cocinar en 10 minutos (1998), Celebrando el Milenio con Arzak y Adrià (1999), Las 50 nuevas tapas de Ferran Adrià (1998), Los secretos de El Bulli (1997), Les postres d’El Bulli (1998), la crònica gastronòmica dels anys 1983-2005 en cinc volums El Bulli, escrit conjuntament amb Juli Soler i Albert Adrià, i El menjar de la família (2012). És germà del també cuiner Albert Adrià, amb qui comparteix projectes.