Panrico

Empresa del sector de l’alimentació amb seu a Esplugues de Llobregat.

Fou fundada el 1961 per la família Costafreda. Esdevingué líder a l’Estat espanyol dels productes de forn i pastisseria industrial, amb productes com Donut o Bollycao. Té fàbriques a l’Estat espanyol, Portugal i la Xina. L’any 2005 el grup inversor britànic Apax Partners adquirí totes les accions de l’empresa, fins aleshores repartides entre La Caixa, la mateixa família Costafreda i el Banc Sabadell. El 2008 adquirí de Kraft Foods el negoci de galetes Artiach.

El 2004 la facturació fou de 681 milions d’euros. Els anys següents, la difícil situació de l’empresa comportà la venda de les participacions majoritàries d’Apax Partners a un centenar d’entitats creditoris que el 2011 vengueren el 80% de les participacions de l’empresa al fons de capital de risc nord-americà Oaktree Capital. 

Paral·lelament, hom inicià una sèrie d’ajustaments de plantilla, entre els quals la de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda (l’única a Catalunya i la que inicià la trajectòria de l’empresa) per tal d'evitar-ne el tancament. L’any 2011 la plantilla era de més de 2.000 treballadors. Entre mitjan 2012 i el juny del 2013 tingué lloc una reestructuració del deute que convertí Oaktree en el propietari únic de Panrico. Comportà també una forta reducció de personal que donà lloc a un conflicte laboral de més d'un any de durada. Aquest any tornà a tancar amb beneficis. El juny del 2015 Oaktree tancà un acord per a vendre Panrico al grup Bimbo.