Mercat de Música Viva de Vic

MMVV (sigla)

Mercat musical.

Nasqué el 1989 com a mercat musical dels Països Catalans, de periodicitat anual, amb vocació internacional i pensat com a punt de trobada per als diferents integrants de la indústria musical: programadors, artistes, promotors, directors de festivals, discogràfiques, distribuïdores, periodistes i públic.

El Mercat, iniciat sota la direcció de Víctor Jou, és fruit d’un projecte de Jordi Gratacós i Jordi Coll i rep la col·laboració de l’Ajuntament de Vic. Els tres primers anys topà amb les reticències de la indústria musical. Amb el nomenament de l’aleshores director de Ressons, Ramon Muntaner, i amb Carles Sala com a coordinador tècnic, l’MMVV començà una etapa de dos anys de reestructuració, en la qual s’apropà al sector musical català. Sala n'assumí la direcció el 1993 i encapçalà l’etapa de creixement popular i internacional del festival.

L’any 2000 Jordi Turtós substituí Sala, establí espais temàtics i n'amplià la influència cap a sonoritats procedents dels Balcans. A partir del 2003 la direcció recaigué en Manel Montanyès, que estrenà un nou sistema operatiu, amb una comissió assessora subdividida per estils. El 2005 el Mercat es reconstituí en fundació.

Des del 1998 s’hi atorga el premi Puig-Porret del Mercat de Música Viva de Vic al millor artista dels Països Catalans de l’any anterior, el guardó musical més ben dotat de Catalunya,  a càrrec de la institució del mateix nom.

L’any 2009  s’hi programaren unes noranta actuacions, rebé uns 100.000 visitants i reuní prop d’un miler de professionals del sector i 400 empreses.